Αεροδρόμιο Καστελίου, το πιο σύντομο...ανέκδοτο

Αεροδρόμιο Καστελίου, το πιο σύντομο...ανέκδοτο,cretefocus.gr/,ψρετε,crete,focus,Κρήτη,


Crete Focus ➤Σε...σύντομο ανέκδοτο εξελίσσεται το αεροδρόμιο Καστελίου! Μια σεριά υπουργών και πρωθυπουργών έχουν δώσει χρονοδιαγράμματα για το αεροδρόμιο Καστελιου που 10 χρόνια τώρα “μελετάται”. Από το 2009 ο διαγωνισμός όλο γίνεται και όλο…ακυρώνεται. Πρόσφατα ο κ.Χρυσοχοϊδης είχε ανακοινώσει ότι η νέα δημοπράτηση θα γινόταν στις αρχες του 2014, αλλά ούτε αυτό θα ισχύσει!

Το υπουργείο Υποδομών , όπως γράφει σήμερα η ΠΑΤΡΙΣ, αναγκάστηκε πριν από λίγες ημέρες να δώσει νέα παράταση για τη μελέτη “κόστους- οφέλους” του έργου που ακόμη δεν είναι έτοιμη αν και θα έπρεπε να είναι η πρώτη από το…2004 που εξαγγέλθηκε το έργο, όπως από παλιά είχε επισημάνει η Π! Και χωρίς μελέτη κόστους- οφέλους έργο δεν μπορεί να γίνει γιατί απλά δεν πρόκειται να το χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Όπως είναι γνωστό η ΕΤΕπ έχει θέσει ως όρο το αυτονόητο: να ξέρει πόσο θα  στοιχίσει το αεροδρόμιο και τα συνοδά του έργα και σε τι θα ωφελήσει!

Τη μελέτη αυτή την ανέθεσαν μόλις τον…Δεκέμβριο του 2013 και τώρα ο ανάδοχος δηλώνει αδυναμία να την παραδώσει το Μάρτιο ως όφειλε και ζήτησε παράταση την οποία το υπουργείο του έδωσε γιατί δεν μπορούσε να Κάνει κι αλλιώς! Η ΥΠΑ και το αεροδρόμιο Καζαντζάκης δεν παρέχουν τα στοιχεία που χρειάζεται η μελετητική ομάδα για να προχωρήσει!

“Η χορήγηση παράτασης κρίνεται σκόπιμη λόγω της καθυστέρησης στην προσκόμιση των απαραίτητων στοιχείων στον Ανάδοχο από τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες (ΥΠΑ, Διοίκηση Αερολιμένα Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης») και της απαίτησης σημαντικής επεξεργασίας των στοιχείων, όσον αφορά στην οργάνωση και ανάλυσή τους και στην ενσωμάτωσή τους στο σύστημα προβλέψεων και αξιολογήσεων του έργου.”  Αναφέρει στην απόφαση που υπογράφει ο γενικός γραμματέας κ.Σιμόπουλος και στην οποία καταλήγει:

“Α Π Ο Φ ΑΣ Ι Ζ Ο Υ Μ Ε



Την παράταση της προθεσμίας για την παράδοση του 2ου και τελικού παραδοτέου (Ανάλυση Κόστους Οφέλους) έως τις 10-4-2014 και κατά συνέπεια και την παράταση της συνολικής προθεσμίας του έργου επίσης έως τις 10-4-2014, χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση από τον εργοδότη, για την απρόσκοπτη και επιτυχή ολοκλήρωση του φυσικού αντικειμένου του έργου.”

Σέρνεται το έργο

 Δυστυχώς το αεροδρόμιο “καρκινοβατεί’ ως έργο γιατί από την αρχή ξεκίνησε στραβά. Δεν είχε μελέτες, στηρίχθηκε στην προχειρότητα των πολιτικών παραγόντων και έμεινε στα  χαρτιά. Και σήμερα που Κάποιοι υπηρεσιακοί παράγοντες το παρακολουθούν και το στηρίζουν πάλι δεν προχωρεί - ορισμένοι συνδέουν τις εξελίξεις και με την ιδιωτικοποίηση των αλλων αεροδρομίων της χώρας (να δουν πως θα πανε και σε  τι χέρια θα καταλήξουν και μετά…)

 Θυμίζουμε ότι ο διαγωνισμός “σέρνεται” από το 2009 και δεν προχώρησε αρχικά προσκρούοντας στην άρνηση των εργολάβων για το ‘ακριβό αεροδρόμιο’ αλλά και να μπουν σε μια νέα διαγωνιστική διαδικασία πριν κλείσει οριστικά το μέτωπο με τις συμβάσεις παραχώρησης.

Με βάση το νέο σχεδιασμό για το αεροδρόμιο Καστελίου που έχουν επεξεργαστεί οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, περιορίζεται δραστικά το τεχνικό αντικείμενο του έργου που εκτίνασσε το κόστος σε άνω από 1 δισ. ευρώ. Στελέχη του υπουργείου υποδομών έχουν εκτιμήσει ότι το κόστος υπολογίζεται να πέσει κάτω από τα 700 εκ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μήκος του διαδρόμου από 3.800 μέτρα που ήταν το αρχικό σχέδιο, θα περιοριστεί στα 3.200 μέτρα καθώς είχε προβλεφθεί κατόπιν πιέσεων Κρητικών βουλευτών να προσγειώνονται στο αεροδρόμιο Α380, από τα μεγαλύτερα αεροπλάνα στον κόσμο. Για το νέο αεροδρόμιο έχει προβλεφθεί ότι τα τέλη του Καζαντζάκης (σε ποσοστό έως 80%) θα χρηματοδοτήσουν την κατασκευή του έργου για πέντε χρόνια ώστε το δημόσιο να μην βάλλει χρήματα. Εφόσον τεθεί σε λειτουργία το Καστέλι θα κλείσει το αεροδρόμιο Ηρακλείου. Η κατασκευή του νέου αεροδρομίου αντιμετωπίζεται με επιφυλακτικότητα από Κρητικούς επιχειρηματίες και κυρίως την Aegean που θεωρούν ότι η λειτουργία του θα εκτινάξει στα ύψη τα τέλη αεροδρομίου καθιστώντας απαγορευτική τη χρήση του.


Πηγή cretalive
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

digg delicious stumbleupon linkedin googlebuzz twitter facebook

Οι απόψεις και τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από το Crete Focus και εκφράζουν μόνο τους συντάκτες τους.
CLOPY

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου